Tuusulan lukion blogi

3. maaliskuuta 2025 15.55

Väärää lukiovalintaa ei voi tehdä

On taas yhteishaun aika ja nykyisten ysiluokkalaisten pitäisi osata tehdä fiksuja valintoja. Ensimmäinen on tietysti valinta lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä. Niille, joille on selvää, että on hakemassa lukioon, on silti edelleen pohdittavaa. Valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi koulumatka, kaverit, kurssitarjonta, keskiarvorajat, opettajat, harrastukset, koulurakennus, vanhemmat ja moni muu seikka. 

Onneksi väärää lukiovalintaa ei oikeastaan voi tehdä. Erot suomalaisten lukioiden välillä eri vertailuissa ovat todella pieniä. Kaikista lukioista saa laadukasta opetusta, suurin osa opinnoista on kaikissa lukioissa samoja valtakunnallisia opintoja. Ja opintojen päätteeksi osallistutaan kaikissa lukioissa samaan ylioppilaskokeeseen ja saadaan samat todistukset. 

Monesti kuulee puhuttavan kurssitarjonnasta lukiovalinnan taustalla. Noin ⅔  lukio-opinnoista on pakollisia opintoja, valinnaisia on siis ⅓ kaikista opintojaksoista. Näistäkin suurin osa on eri oppiaineiden kirjoituksiin valmistavia valtakunnallisia tai koulukohtaisia opintojaksoja, joita tarjotaan kaikenkokoisissa lukioissa. Erilaisia erikoisopintojaksoja voi siis valita lukion aikana vain muutamia. Eli niihin ei ehkä kannata lukiovalintaa kokonaan perustaa, vaikka ovathan esimerkiksi Tuusulan lukion erävaelluskurssitkin hienoja kokemuksia.

Lukiovalinnassa kannattaakin pohtia, mitä asioita pitää tärkeänä opintojen lisäksi. Moni arvostaa koulunkäynnin ohella vapaa-aikaa ja harrastuksia. Jos näin on, kannattaa valita lähellä oleva lukio, jolloin koulumatkoihin ei kulu liikaa aikaa. 

Lukiossa ollaan yleensä noin 3 vuotta. Se on melko pitkä aika, jolloin opiskelulyhteisön merkitys on suuri. Jos haluat henkilökohtaisempaa tukea tai tiiviin kaveriporukan, niin kannattaa valita pienempi lukio ja jos taas haluat ison yhteisön tai tutustua jatkuvasti uusiin ihmisiin, voit hakea isompaan lukioon. 

Myös yhteisön ilmapiiri on tärkeä asia: saavatko opiskelijat äänensä kuuluviin ja ollaanko yhteisössä kiinnostuneita opiskelijoiden mielipiteistä? Miten lukiossa ratkotaan ristiriitatilanteita ja onko pelisäännöt selvät?

Tuusulan lukiossa ollaan näitä asioita pohdittu paljon. Olemme panostaneet siihen, että lukiomme on viihtyisä ja opiskelijoidensa näköinen. Kysymme opiskelijoiden palautetta jokaisen periodin päätteeksi ja opiskelijatiimeissä pääsee vaikuttamaan tapahtumiin ja kehittämään koulua. Ja onneksi meiltä löytyy myös eri kokoisia toimipisteitä, Hyrylän 500 opiskelijan toimipisteen lisäksi meillä on Jokelan vajaan 200:n ja Kellokosken 130:n opiskelijan yhteisöt.

Viime keväänä Keski-Uudenmaan lukioiden haasteena oli se, että alueen suuren ikäluokan myötä keskiarvorajat nousivat lähes kaikissa lukioissa. Niinpä lisäsimme tälle keväälle Tuusulan lukion paikkoja yhden kokonaisen ryhmän verran Kellokoskelle. Näin ollen aloituspaikkoja on tänä keväänä yhteensä 251, joista 131 Hyrylässä, 60 Jokelassa ja 60 Kellokoskella.

Onnistuneita valintoja ja kevään odotusta!

Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen

TUNNISTEET: Opiskelu